Nobelovu cenu za literatúru 2011 dostal švédsky básnik Tomas Tranströmer

06.10.2011 Celý región

Štokholm 6. októbra (TASR) - Nobelovu cenu za literatúru 2011 získal švédsky básnik Tomas Tranströmer (80), ktorý si svojimi surrealistickými dielami o tajomstvách ľudskej duše vydobyl titul jedného z najvýznamnejších škandinávskych autorov od druhej svetovej vojny. Informovala o tom dnes v Štokholme Kráľovská švédska akadémia.

V zdôvodnení uviedla, že \"jeho zhustené, priezračné obrazy nám poskytujú čerstvý prístup k realite\". Diela básnika, ktorý má od porážky pred dvoma desaťročiami vážne problémy s rečou, preložili do 50 jazykov od arabčiny až po vietnamčinu.

Tranströmer je dlhoročným favoritom na Nobelovu cenu za literatúru a v uplynulých rokoch švédski žurnalisti v deň vyhlasovania laureáta čakávali pred jeho bytom v Štokholme.

Je siedmym Švédom, ktorý získal najprestížnejšie literárne ocenenie sveta v jeho vyše 100-ročnej histórii.

Vlani získal Nobelovu cenu za literatúru peruánsky spisovateľ Mario Vargas Llosa (75).

Tento rok znalci pomerov favorizovali východných autorov, pretože ocenenie v posledných 10 rokoch zostalo sedemkrát na starom kontinente. Medzi favoritov radili hlavne sýrskeho básnika Adonisa (81) a japonského - i na Slovensku dobre známeho - prozaika Harukiho Murakamiho (62). Dva dni pred oznámením mena laureáta sa v užšom kruhu favoritov ocitla aj žijúca legenda americkej folkovej a rockovej hudby, 70-ročný skladateľ, gitarista a spevák Bob Dylan.

Zdroj: Reuters, Associated Press, DPA
 

Vyberte región